Samen de circulaire economie versnellen

13-05-2014

Gebouw-T eerste biobased poppodium van Nederland

De Green Chemistry Campus steunt Gebouw-T in Bergen op Zoom bij het realiseren van hun ambitie om het eerste biobased poppodium van Nederland te worden.

De Green Chemistry Campus is reeds vanaf de beginfase nauw bij dit initiatief betrokken en helpt het projectteam onder meer bij het leggen van contacten met biobased bedrijven.

Sterke link tussen Green Chemistry Campus & creatieve industrie

De Green Chemistry Campus heeft inmiddels een historie opgebouwd met het leggen van actieve verbanden tussen biobased ondernemers en de creatieve industrie; onder meer:

  1. De Biobased Wunderkammer tijdens de Dutch Design Week met onder andere werk van Koen Hauser die recent tot Fotograaf des Vaderlands is uitgeroepen.
  2. De eigen Biobased Expositie van de Green Chemistry Campus die behalve in het Campus Innovation Center ook populair is op (biobased) bijeenkomsten, zoals tijdens de Delta Region Week die van 18 - 25 mei plaatsvindt.
  3. De Biobased Bazar tijdens de Urgenda Regiotour Brabant 

​In de visie van de Campus leiden ontmoetingen tussen kunstenaars, ondernemers en onderwijs tot verrassende inzichten en nieuwe inspiratie. Onvermoede eigenschapen van biobased materialen worden ontdekt en toegepast. Ondernemers krijgen de kans om het publiek in een vroeg stadium kennis te laten maken met hun producten en innovaties, studenten kunnen praktijkervaring opdoen en kunstenaars maken kennis met nieuwe producten en materialen. 

Ondersteuning door BKKC en gemeente Bergen op Zoom

De ambitie van Gebouw-T om het eerste biobased poppodium van Nederland te worden, spreekt ook BKKC (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur) en de gemeente Bergen op Zoom aan. Deze partijen hebben onlangs bekend gemaakt het initiatief te zullen ondersteunen. De gemeente Bergen op Zoom is een van de initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus die gevestigd is op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom. 

BKKC-subsidie

Op 20 maart heeft het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) impulsgelden aan diverse projectvoorstellen toegekend, waaronder aan Gebouw-T:

"Gebouw-T beoogt de ontwikkeling van een biobased poppodium. Dit project heeft tot doel het ontwikkelen en uittesten van een overdraagbare methodiek om een culturele functie (organisatie of bedrijf) ‘duurzaam biobased’ te maken. De organisatie werkt hiervoor onder meer samen met de Gemeente Bergen op Zoom en Stichting Duurzaam Organiseren (Breda).

De onderwerpen die in dit project aan de orde zijn, zijn actueel en interessant. De aansluiting bij de industrie in de omgeving van het poppodium acht de ABC-commissie waardevol en kansrijk. De gemeente matcht het bedrag dat uit de impulsgelden beschikbaar wordt gesteld. Stichting Duurzaam Organiseren is een relevante samenwerkingspartner in dit project. De impulsgelden stellen de projecthouders in staat om het project te ontwikkelen en dit kan een spin-off creëren voor het betrekken van andere bedrijven uit de regio. Daarnaast is het concept ook voor andere festivals interessant."

Op De T Festival gaat biobased

Het grote publiek kan op hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, al kennismaken met de duurzame ambities van Gebouw-T tijdens het 'Op De T Festival':

"Gebouw-T gaat als organisator het goede voorbeeld geven. Dit betekent dat het afval wordt gescheiden, het papier wordt apart verzameld voor de voetbalvereniging en plastic bekers worden verzameld door kinderen die daar iets voor krijgen. De aggregaat gebruikt biodiesel, bezoekers worden gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen en de schoonmaakmiddelen zijn biologisch. Gebouw-T wil met deze maatregelen het goede voorbeeld geven voor een duurzame economie. Voor volgend jaar zijn we alweer druk bezig dit nóg verder uit te werken om zo ons steentje bij te dragen aan een duurzame economie."

Traineeprogramma provincie Noord-Brabant

Het verduurzamen van Gebouw-T is een van projecten van het traineeprogramma van de provincie Noord-Brabant. De provincie is een van de initiatiefnemers van de Green Chemistry Campus. 

Project 'Biobased Gebouw T'
(Inge Verdonschot, Mark Kok, Judith Verdult, Lieke van Dorst, Ali Essousi)

"In West-Brabant zijn er verschillende bedrijven binnen de biobased economy die zich bezig houden met innovatie. Tegelijkertijd wil de culturele sector kunst, cultuur en erfgoed op een bijzondere manier etaleren en naar een hoger plan tillen. Het idee ontstond om deze werelden bij elkaar te brengen: de creativiteit, inspiratie en verbeelding van de kunsten verbinden met biobased economie en wetenschap. Kunst, cultuur en erfgoed zijn daarmee een lab en podium voor innovatie en biobased ontwikkelingen. Als pilottraject wordt Gebouw-T ingezet als living lab om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met biobased oplossingen in deze kruisbestuiving. De trainees zetten de eerste lijnen voor deze pilot uit."

 

Bedrijven die meer willen weten over de mogelijkheden voor hun bedrijf in relatie tot Gebouw-T kunnen contact opnemen met Wouter van der Laak, biobased business developer bij de Green Chemistry Campus via 06 30 96 36 95.

Zie ook: Agro & Chemie