Samen de circulaire economie versnellen

09-01-2017

Duurzaam plastic, gemaakt met (luier)afval

Stel je voor: van afval als mest, GFT en luiervulling (ja, precies wat je denkt) plastic maken. Hergebruik van natuurlijke grondstoffen, in plaats van aardolie te gebruiken. Dat zou toch super zijn? Precies, daarom is er het onderzoekproject Waste2aromatics. Voor de Wereld van Morgen, een platform dat het voor iedereen gemakkelijk maakt om zelf een bijdrage aan een duurzame samenleving te leveren, sprak met Monique Wekking, senior business developer biobased bij TNO/Biorizon.

Het is een vrij technisch verhaal, maar Monique legt het eenvoudig aan me uit. “We hebben in het eerste deel van het onderzoek gekeken naar organisch afval dat nu beschikbaar is. Wat is daar de samenstelling van? Kan dat fungeren als grondstof van chemische bouwstenen?”, vroeg het team zich af. De chemische bouwstenen zijn nodig om bijvoorbeeld plastic van te maken.

“We kijken specifiek naar aromaten. Die komen voor in plastic, coatings, voeding en cosmetische producten, dus in producten die wij iedere dag gebruiken. Het zijn eigenlijk Legoblokjes van de chemie, waar producten van worden gemaakt”, legt Monique uit.

Aardolie bestaat voor 30 tot 40% uit aromaten. Maar: aardolie begint op te raken. Hoewel dat nog wel even duurt, moet voor aardolie een alternatief voor worden bedacht. Liefst zo duurzaam mogelijk, dus geen fossiele brandstoffen meer. Aangezien Nederlanders jaarlijks zo’n 5 miljoen ton aan huishoudelijk afval produceren, lijkt dit een perfecte kans om het afval goed te hergebruiken!

Wél geld verdienen

Monique Wekking is als senior business developer bij TNO de verbindende factor binnen het project, onderdeel van Shared Research Center Biorizon. Er zijn 12 partijen bij aangesloten, waaronder een aantal bedrijven uit de afval- en chemiesector. Zo is de hele keten vertegenwoordigd. Een samenwerking tussen die partijen is best bijzonder, want zelfs oorspronkelijke concurrenten werken nu samen. "Het is een veelbelovende pilot", vertelt Monique.

Dat is ook wel meteen de uitdaging: ervoor zorgen dat iedereen in het project zich betrokken en gehoord voelt, om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Hoewel er wel meer projecten op het gebied van het recyclen van afval of alternatieven voor fossiele brandstoffen bedenken, is de link met het bedrijfsleven soms te ver weg.

“Er moet een klant voor zijn. De chemie-industrie is nu geoptimaliseerd en kan tegen een goedkope prijs produceren. Voor nieuwe processen is het in het begin moeilijk om te concurreren en uit te zoeken wat je nodig hebt. Bij het proces kijken we niet alleen naar duurzaamheid, maar ook of er geld mee te verdienen is. Goede techniek, een economische analyse en een goede businesscase, waar het bedrijfsleven aan kan verdienen.”

Samenwerken met de concurrent

“Wij noemen die samenwerking shared research. Het gebeurt steeds meer, omdat innovatie nodig is in de chemische industrie. Die projecten zijn vaak zo complex, kostbaar en groots, dat het voor enkele individuele partijen niet meer mogelijk is zo’n transitie op eigen kracht van de grond te krijgen.”

Bedrijven als CocaCola, Ikea en verschillende automerken zijn ook bezig om plastic onderdelen te vervangen door alternatieven. “Die organisaties hebben zichtbaar een aantal doelstellingen om duurzame of bio-based materialen te gaan gebruiken. Maar slechts een klein percentage van de consumenten is daadwerkelijk bereid om meer te betalen voor zo’n duurzaam product.”

“Ik let daar zelf wel erg op. Practice what you preach, toch?” Monique is duidelijk een voorstander van duurzame alternatieven. “Als ik kan kiezen tussen biobased plastic of gewoon plastic, kies ik voor het eerste. Maar ik ben wel een uitzondering. Als je de mainstream wil bereiken, moet het betaalbaarder worden en dat is waar het project Waste2Aromatics aan werkt. ”

Bron: Voor de Wereld van Morgen