Samen de circulaire economie versnellen

11-06-2015

Deloitte: Biobased Delta wereldwijd concurrerend om suikers te verwaarden in biobased chemie

Op 4 juni 2015 werd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom een studie van Deloitte over de Biobased Delta gepresenteerd. Uit de studie blijkt dat de Biobased Delta alles in huis heeft om wereldwijd concurrerend te zijn om suikers te verwaarden in biobased chemie. Deze conclusie onderschrijft de koers van de Biobased Delta waar de Green Chemistry Campus deel van uitmaakt.

Willem Vaessen, director bij Deloitte: 'Noordwest-Europa heeft een sterke positie om concurrerend te opereren in het economisch produceren van chemische bouwstenen uit suikerbieten. Dat toonde onze fermentatie-studie vorig jaar aan. Nu toont onze locatie-analyse aan dat de Biobased Delta een uitstekende positie heeft om het voordeel van 'early mover' voor het chemisch verwaarden van suikers te benutten. Een bijkomend voordeel is de strategische ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen en in 's werelds grootste chemische netwerk (ARRRA).'

Kansen gezamenlijk verzilveren

Deloitte voerde het onderzoek uit in opdracht van de Biobased Delta waarbij de Green Chemistry Campus, Biorizon, het Ministerie van Economische Zaken, SABIC, RABOBANK en REAP West-Brabant participeerden.

Directeur Willem Sederel van de Biobased Delta: 'Deze studie bevestigt de onderscheidende positie van deze regio (Delta Region) waar bedrijven, overheden en kennisinstelling samenwerken (Triple Helix). Het bedrijfsleven is in de lead, kennisinstellingen en overheden (lokaal, regionaal, nationaal en Europees) hebben een faciliterende rol. Dit biedt kansen om een mondiale speler in de biobased economy te worden op basis van onze sterktes. Deze kansen moeten we gezamenlijk verzilveren, op een open, cross-sectorale, innovatieve en duurzame manier. De Biobased Delta verbindt, initieert en voert uit, waarbij we nadrukkelijk de samenwerking zoeken met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen.'

De studie werd 4 juni overhandigd aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings (gedeputeerde provincie Noord-Brabant), Ben de Reu (gedeputeerde provincie Zeeland) en Daan van Doorn (voorzitter Strategic Board Delta Region). Anne-Marie Spierings pleitte voor een verdere versterking van de onderzoeks- en kennisinfrastructuur in Zuidwest-Nederland, Ben de Reu gaf aan dat in de biobased ontwikkeling van de regio de overheden moeten blijven faciliteren ('escort required') en Daan van Doorn reageerde door het belang van uitvoering ('execution') te benadrukken.

Green Chemistry Campus en Biorizon: biobased chemie uit suikers

De Green Chemistry Campus is een van de toplocaties binnen de Biobased Delta waar de kansen die het rapport biedt zullen worden benut. Zo is hier reeds Shared Research Center Biorizon gevestigd dat biobased aromaten ontwikkelt uit suikers en lignine. Veertig procent van alle materialen om ons heen bevatten aromaten, dus het potentieel is enorm. Van de vorig jaar gestarte Biorizon community zijn een groot aantal chemische wereldspelers reeds lid geworden en een oproep om te participeren in het chemische verwaarden van suikers in aromaten leidde onlangs tot een flinke respons.

Accelerate Biobased Business

Biobased ondernemers die zich op de Green Chemistry Campus vestigen, boeken versneld succes. Ze vinden hier laboratoria van wereldklasse en uitstekende faciliteiten in een ecosysteem waarin marktvraag, biomassa en innovatie samenkomen. De Campus, gevestigd op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom, maakt deel uit van de Biobased Delta. Nergens ter wereld is er dus een regio die zo geschikt is voor het verwaarden van suikers naar biobased bouwstenen voor de chemie. Biomassa is beschikbaar, hoogwaardige kennis is aanwezig, de logistieke verbindingen zijn uitstekend en de markt is nabij doordat de regio deel uitmaakt van het grootste chemische cluster ter wereld.

Lees de gehele Deloitte Studie - The Biobased Delta: a globally competitive region for developing biobased business

Lees ook het uitgebreide artikel dat Agro & Chemie schreef n.a.v. de studie.