Samen de circulaire economie versnellen

18-07-2017

De belangrijkste biobased bijdrage van Bergen op Zoom

Petra Koenders is echtgenote, moeder, trouwe vriendin van een aantal voor haar belangrijke mensen en gepassioneerd professional. Zo omschrijft ze zichzelf ‘in een notendop’, als ze er naar wordt gevraagd. En ze heeft hart voor maatschappelijke kwesties, voegt ze daar aan toe. Haar nieuwe functie als directeur van de Green Chemistry Campus is ’r dan ook op het lijf geschreven.

Naast haar privé en professionele leven vervult Petra een aantal functies bij maatschappelijke organisaties, uit betrokkenheid. Ze zet zich graag in voor een betere wereld en voelt zich dan ook helemaal thuis binnen de doelstellingen van de Green Chemistry Campus, ook wel GCC genoemd. “Ik zie het als een mooie uitdaging om een schakel te zijn tussen de commerciële wereld en de duurzame doelstellingen van de mensen en organisaties die in dit initiatief samenkomen. Het kan elkaar alleen maar versterken, zeker op termijn.” Winst maken is ook in de biobased wereld geen vies woord, legt ze uit. Het streven is alleen dit op een wijze te doen die bijdraagt aan het behoud en liefst zelfs mooier en beter maken van onze aarde.

Transfer naar een duurzame maatschappij

Petra gebruikt het woord ‘transitie’ veelvuldig, als ze over de rol van het GCC praat. Daar bedoelt ze onder meer mee dat deze bijzondere plek tot stand kwam om bij te dragen aan het verduurzamen van de wereld en dat hier ruimte wordt gecreëerd voor die processen. Bedrijven, ontwikkelaars en startende ondernemers kunnen hier een idee verder uitwerken, een concept proberen te verwezenlijken en kennis opdoen maar ook delen. “Er is een enorme databank”, vertelt de directeur. “Aan verzamelde en waardevolle knowhow die is in te zien. Maar nog belangrijker eigenlijk is dat mensen hier elkaar treffen, praten over waar ze tegen aan lopen. Van elkaar leren en in goed vertrouwen informatie kunnen en durven te delen. Zéér waardevol! Zo ontstaan nieuwe oplossingen die bijdragen aan een mooiere wereld. Een belangrijke rol is daarbij ook weggelegd voor het onderwijs, de provincie en de gemeente Bergen op Zoom.”

Vol lof is de betrokken bestuurder, over hoe Bergen op Zoom duurzaamheid oppakt: “Dat heb ik nog nergens zo gezien. Van de uitvoering tot de inkoop en van beleidsmakers tot de communicatie; er is oprecht veel aandacht voor biobased beleid en verwante oplossingen, ook in de praktijk.” Als voorbeeld geeft ze dat er voor plaatsing in de gemeente onlangs tien bankjes zijn aangekocht die worden gemaakt met lokaal geteeld olifantsgras. “Daar word je blij van.” Ze meent het zichtbaar.

Bovenregionale functie

Zuidwest-Nederland is koploper op biobased gebied in de Benelux en zelfs een deel van Duitsland, vertelt Petra. Er is ontzettend veel chemische industrie hier en daarnaast een hoogwaardig ontwikkelde agrarische sector. Die werelden ontmoeten elkaar steeds meer en dat levert veel goeds op. Er zijn in deze regio van Europa dan ook veel belangrijke locaties die veel betekenen voor de biobased vooruitgang en de Green Chemistry Campus is er één van. Daar mag Bergen op Zoom trots op zijn. Bijdragen aan een betere wereld geeft een goed gevoel.

Bron: Aangenaam Bergen op Zoom