Samen de circulaire economie versnellen

01-12-2016

Brabant feliciteert Biorizon met eervolle vermelding

De provincie Brabant heeft tijdens de uitreiking van de AER Regional Innovation Award een eervolle vermelding gekregen voor haar biobased innovaties op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Het project Waste2Aromatics van het Shared Research Center Biorizon werd daarbij specifiek genoemd.

Dennis van der Pas, Manager Green Chemistry Campus & team member Biorizon neemt de prijs in ontvangst.

Biorizon bestaat uit de drie kennisinstellingen VITO, TNO en ECN. Zij ontwikkelen technologieën om aromaten uit biomassa, plantaardig restmateriaal, te winnen. Aromaten zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie: 40% van de chemicaliën is aromatisch van aard. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie en dat leidt tot uitstoot van CO2. Bovendien biedt het een winstgevend én duurzaam perspectief voor de chemische industrie.
Het programma Waste2Aromatics haalt de basisstof voor aromaten uit afval zoals luiers en compost. Hiermee heeft Biorizon laten zien dat er een veelbelovend businessmodel is ontwikkeld. Het project wordt de komende jaren opgeschaald met als uiteindelijk doel om commerciële productie van bio-aromaten te verwezenlijken in 2025. Bert Pauli, gedeputeerde economie en internationalisering provincie Noord-Brabant feliciteert Biorizon met deze eervolle vermelding.