Samen de circulaire economie versnellen

14-07-2017

Biobased Network steunt bedrijven in toepassing van biobased materialen

Kunnen mijn plastic producten ook van bioplastic gemaakt worden? Is koffiedik een geschikt restproduct om koffiebekers van te produceren? Kun je met natuurlijke kleurstoffen textiel kleuren? Werken met dit soort grondstoffen, ofwel biobased materialen, is voor veel bedrijven nog onbekend terrein. Biobased Network is het netwerk dat antwoord geeft op deze vragen en zet samen met het bedrijfsleven ideeën en vragen om in marktklare biobased producten. De Green Chemistry Campus is een van de zes applicatiecentra die deel uitmaken van dit netwerk.

Biobased Network is laagdrempelig, biedt bedrijven een breed aanbod aan expertises en faciliteiten. Doel: door steeds meer bedrijven te helpen met hun biobased ambities kunnen we de transitie van een door een fossiele brandstoffen aangedreven economie naar een biobased economy mede mogelijk maken.

Het netwerk bestaat uit zes applicatiecentra uit Zuid-Nederland met elk hun eigen biobased expertise. Een applicatiecentrum is een ontwikkelwerkplaats waar een bedrijf of ondernemer terecht kan met een biobased idee, concept, of vraagstuk. Binnen het netwerk hebben de samenwerkende regionale partners hard gewerkt aan het professionaliseren van deze applicatiecentra, zodat zij nog beter kunnen voldoen aan de vraag van het bedrijfsleven. Hierbij worden de centra ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappijen en het Centre of Expertise Biobased Economy waar de link wordt gelegd naar onderzoek en onderwijs.

Van bioplastic tot natuurvezels

Het aantrekkelijke van de samenwerking met applicatiecentra is dat u in het gehele proces betrokken bent en letterlijk mee kunt kijken in de ontwikkelwerkplaats. Elk applicatiecentrum heeft zijn eigen expertise, denk hierbij aan biobased kleuren, biopolymeren, teelt gewassen, groene chemie en natuurvezels.

Gertjan Visse, Projectleider Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC): “Bij het BAC zijn we continu bezig met het onderzoeken, ontwerpen en maken van producten en materialen van biopolymeren. Ook houden we ons bezig met marktontwikkeling, zo hebben we de marketing gedaan rondom het Kickstarter project de Be-O Bottle, een volledig biobased fles.“

Cyriel Mentink, Business developer Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL): “Studenten werken aan biobased vraagstukken bij CHILL. Het project over duurzame verpakkingsmaterialen met Inther is hier een interessant voorbeeld van. Zo werken studenten in een Community for Development samen met bedrijven aan een duurzame toekomst.”

In de Biobased Innovations Garden worden ruim tachtig gewassen geteeld, getest en verwerkt. Hier zit veel kennis waar de andere applicatiecentra gebruik van maken. Op de Green Chemistry Campus kunnen bedrijven die de startersfase al achter zich hebben gelaten, hun concept verder ontwikkelen om het klaar te stomen voor testen in een demoplant, een pilot en uiteindelijk marktintroductie. Zo is er ook het Natuurvezel Applicatie Centrum en het Kleuren Applicatie Centrum.

Nieuwsgierig naar hoe het Biobased Network u kan helpen of hoe u als partner kunt deelnemen aan dit netwerk?

Partners

Biobased Network bestaat uit 6 applicatiecentra: Natuurvezel Applicatie Centrum, Biopolymeer Applicatie Centrum, Kleuren Applicatie Centrum, Green Chemistry Campus, Chemelot Innovations Lab, Biobased Innovations Garden. Daarnaast wordt de business ontwikkeling van de applicatiecentra ondersteund door Rewin, Impuls Zeeland en de BOM. Het Centre of Expertise Biobased Economy legt de link naar onderzoek en onderwijs.

Het Biobased Network is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincie Limburg en de provincie Noord-Brabant in het kader van OPZuid.